Dünyanın gücünden ve ışığından yarar sağladığı Güneş, gelişen teknolojiyle birlikte daha net fotoğraflarla karşımıza çıkıyor. Daha öncesinde teleskop lensleri, Güneş’ten net bir fotoğraf almak için hayli dayanıksızdı. Lakin ABD’de yer alan Inouye Güneş Teleskobu, etkileyici bir manzara yakaladı. Görselde birinci kere Güneş’in atmosferinde yer alan ikinci katman ayrıntılı bir biçimde yer aldı.
Güneş’in ikinci katmanı olan kromosfer detaylı bir formda yer alıyor
Son vakitlerde cihana dair görseller artmaya başladı. James Webb Teleskobu, hayli ilgi alımlı imajlar kaydederken, farklı gezegenleri de görmemizi sağlıyor. Son olarak da Daniel Inouye Teleskobu tarafından yakalanan görsel, Güneş’in en detaylı kısımlarını bizlere gösteriyor.

Daha öncelerinde Güneş’in bu derece ayrıntılı manzarasını yakalamak neredeyse imkansızdı. Lakin ABD Ulusal Güneş Gözlemevi’nden Inouye Teleskobu, güneşe ilişkin yeni bir manzarayla yer aldı. Teleskop bilhassa Güneş ile ilgili fotoğraflara bakıldığı vakit 18 kilometre çözünürlükle Güneş’in fotoğrafını yakaladı.
Paylaşılan imaj, Güneş’in yüzeyinden en dış katmanı olarak yer alan Taç Küre’ye yükselen plazmaları gösteriyor. Ayrıyeten Güneş’in ikinci katmanı olan ve ‘Renk küresi’ adıyla bilinen kromosfer ayrıntılı bir formda gözüküyor. Bu kromosfer bugüne kadar bu kadar ayrıntılı bir formda yer almadı.
Bilim insanları birinci olarak yüksek çözünürlüklü bu fotoğrafı işledi. Akabinde Güneş’in 82 bin 500 kilometrelik alanının fotoğrafta yer aldığını söylediler. Evvelki teleskoplar, Güneş fotonlarına karşı dayanıksız lenslere sahip olması bakımından bu derece detaylı bir imaj yakalayamıyordu. Fakat gelişen teknolojiyle birlikte uzay cisimlerinin de net görsellerini yakalamak mümkün oluyor.

Ulusal Bilim Vakfı (NSF), Teleskobun 31 Ağustos’taki açılışını kutlamak için bu görseli yayınladı. NSF Yöneticisi Sethuraman Panchanathan açılışla ilgili bir açıklama yaptı. “NSF’nin Inouye Güneş Teleskobu, güneşimizi keşfetme ve manaya halimizi sonsuza dek değiştirecek dünyanın en güçlü güneş teleskobudur. İç görüleri, ulusumuzun ve gezegenin güneş fırtınaları üzere olayları nasıl iddia edeceğini ve hazırlayacağını değiştirecek.”
Teleskobun üretimi, pek çok yerli Hawaii insanı için kutsal bir yer olan Haleakala yanardağının doruğundaki pozisyonu nedeniyle tartışma kaynağı oldu. 2015 ve 2017 yıllarında bu kutsal sayılan arazinin teleskop üretimi için kullanılmasıyla ilgili çeşitli protestolar da gerçekleşti.
Peki, siz bu görsel hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!